„Jeśli nie będziesz przestrzegał jakiegoś wzorca, pewnej formy dyscypliny i żył według planu, nigdy nie zrealizujesz fitnessowych zamierzeń. Prawdę mówiąc, osiągnięcie dowolnego ważnego celu wymaga uregulowanego trybu życia” Paul Wade
Postanowiłem wspomnieć kilka słów o niesamowitym składniku pokarmowym, jakim jest błonnik. Jeszcze kilka lat temu nie miałem pojęcia o jego istnieniu a w chwili obecnej stanowi ważny element mojego menu. Jak pisze Denis Burkitt – profesor z dublińskiego Trinity College: „Pomimo, iż błonnik nie jest trawiony jest on niezbędny dla zachowania dobrego zdrowia. Błonnik jest w stanie przyciągnąć wodę z organizmu do jelit, aby usprawnić ich działanie. Ten nietrawiony składnik odżywczy jak lep zbiera szkodliwe związki chemiczne, które trafiają do naszych jelit, a mogą być karcerogenne.” Jak widać dzięki błonnikowi wykonuje się mnóstwo pozytywnych procesów w naszym organizmie.
Między innymi dlatego warto konsumować dużo warzyw i owoców bowiem „Błonnik znajduje się wyłącznie w żywności pochodzenia roślinnego. Błonnik usztywnia ściany komórek roślinnych. Składa się głównie ze złożonych cząsteczek węglowodanów. Błonnika nie trawimy wcale lub prawie wcale. Mimo to, choć sam w sobie nie zawiera kalorii, pomaga obniżyć kaloryczność naszej diety, dając poczucie sytości oraz zmniejszyć apetyt. W ten sposób zaspokaja nasz głód i zapobiega nadmiernej konsumpcji kalorii.” Colin Campbell Same pozytywy. Dlatego też tym bardziej należy się nad nim pochylić 🙂
Dzięki błonnikowi:
– ma miejsce mniejsze wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów;
– obniża się ciśnienie tętnicze;
– ma miejsce stymulacja korzystnych bakterii pro biotycznych w przewodzie pokarmowym;
– zmniejsza się uczucie głodu;
– działamy profilaktycznie w odniesieniu do nowotworów przewodu pokarmowego;
– i wiele, wiele innych pozytywów…
Zachęcam do wzbogacenia swojego menu właśnie naturalnym błonnikiem. W moim przypadku i otaczających mnie ludzi przynosi to pożądane efekty.
Źródło błonnika w mojej diecie:
– odżywcze koktajle bazujące na liofilizowanej jagodzie acai;
– produkty zbożowe: płatki górskie – poranna owsianka z dodatkami stanowi podstawowy element dobrego rozpoczęcia dnia; płatki zbożowe pszenne i żytnie, otręby; pieczywo żytnie, mieszane z dodatkiem ziaren; kasza gryczana, ryż brązowy;
– warzywa;
– owoce;